Meny

Lån med betalningsanmärkning

högkostnadskredit

Det här är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Belopp

1000 kr - 20000 kr 1000 kr - 20000 kr

Avgift

0 kr 0 kr

Anmärkning *

OK OK

Specifika avgifter och löptider är exempel, kan finnas flera olika löptider per belopp.

Ålder från: 18 år - Tar emot E-Leg
Belopp

1000 kr - 35000 kr 1000 kr - 35000 kr

Avgift

0 kr 0 kr

Anmärkning *

OK OK

Specifika avgifter och löptider är exempel, kan finnas flera olika löptider per belopp.

Ålder från: 21 år - Tar emot E-Leg
Belopp

2000 kr - 5000 kr 2000 kr - 5000 kr

Avgift

350 kr 350 kr

Anmärkning *

OK OK

Specifika avgifter och löptider är exempel, kan finnas flera olika löptider per belopp.

Ålder från: 18 år - Tar emot E-Leg

* Anmärkning: Om lånegivaren tillåter att du har betalningsanmärkningar

Var är en betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning behöver inte vara ett tecken om ekonomiska problem, men trots detta så är det ändå så den tolkas av kreditgivare och företag som säljer abonnemang och produkter på avbetalning. Får man en betalningsanmärkning så kommer den att ligga kvar i Upplysningscentralens (UC) register i 3 år. Det här är något som många inte är medvetna om, och det kan komma som en chock då man får avslag på en förfrågan om lån eller om ett kreditkort bara för att man har en betalningsanmärkning som ligger kvar i UCs register. Vissa Mikrolån/Minilån tillåter några betalningsanmärkningar, till exempel de ovan.

För att undvika att få en betalningsanmärkning så måste man vara medveten om hur man hanterar sina räkningar och skulder. Att ignorera en räkning och tro att den på det sättet kommer att försvinna är en mycket dålig idé, och det är denna taktik som brukar leda till att man till sist får betalningsanmärkningar.

En betalningsanmärkning

En betalningsanmärkning uppstår inte efter det att man missat en räkning. De flesta företag är mycket schyssta med påminnelser om räkningar som inte har betalats. Man blir vanligtvis kontaktad minst 2 gånger skriftligen och man kan även få muntliga uppmaningar via telefon att betala sin räkning innan ärendet går vidare till inkasso. För många företag är det alltför tidskrävande att jobba med uteblivna betalningar och därför så låter de inkassobolag sköta indrivningen av skulder.

Har man hamnat hos inkasso så börjar det brännas och en betalningsanmärkning kan mycket väl bli resultatet. Om inkasso inte lyckas driva in skulden så hamnar den nämligen hos Kronofogden där en betalningsanmärkning kommer att göras om skulden fortsatt inte blir betald. En betalningsanmärkning registreras således hos UC och där blir den tillgänglig för alla som kräver en kreditupplysning under 1 års tid.

Konsekvensen av betalningsanmärkningar

Har det gått så långt att man har fått en betalningsanmärkning hos UC så ska man givetvis se till att betala av skulden eller reda ut de missförstånd som ledde till anmärkningen. Det händer att Kronofogden har fel och är det på det viset så kommer de att ta hand om att radera betalningsanmärkningen illa kvickt. Det kan ju även vara så att man inte har kommit överens med en borgenär om en räkning och att den därför till sist fått rättsliga konsekvenser. Även om man till sist kommer överens om betalning och ersättning i rätten så är det viktigt att förstå att en betalningsanmärkning som registrerats inte försvinner bara för att skulden gör det.

Konsekvensen av en betalningsanmärkning kan vara att man blir nekad lån, inte kan teckna avtal för att till exempel hyra en lägenhet, eller att man inte kan handla varor och tjänster genom avbetalningar.

Så undviker man betalningsanmärkningar

För att undvika betalningsanmärkningar så måste man vara noga med att möta krav om betalningar så snart de kommer. Får man en räkning som är felaktig så gäller det att genast diskutera detta med det företag eller den myndighet som skickat den. Detsamma gäller om man får inkassobrev. Är det så att man faktiskt inte har en skuld och har blivit utsatt för lurendrejeri så måste man se till att bestrida räkningen skriftligen för att inte åka på någon betalningsanmärkning.